Екип

Янита Кирова

Председател

kirovayanita@metamorfozi.org

Янита е човек с всестранни интереси и в това открива вкуса на живота. Тя е човек на крайните емоции, мечтател и идеалист. Зодия риби. Завършва бакалавърска степен по Туризъм през 2008г. и магистратура по Културен туризъм  през 2011г., в СУ “Св. Климент Охридски”. Същата година е приета в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, където през 2016г. завършва специалност Театър на движението-Пантомима в класа на доц. Александра Хонг – възпитаничка на ГИТИС, Москва.  Има завършен мим-стаж “Телата-поети”, воден от Герасим Дишлиев – ученик на Марсел Марсо, а сред учителите, които среща в живота си и за които тя казва, че са нейни идоли, са още Христо Чешмеджиев и проф. д-р Александър Илиев.

От октомври 2014г., заедно с Ива Лапатова, е създател, артистичен директор и преподавател по пантомима, пластика и танци в детска школа за пластически театър „Училище за щастие“.

През 2015г. преминава през едногодишно обучение за медицински клоуни в УМБАЛСМ Пирогов, с ментор Николай Николаев- Бате Николай (д-р Коко от Клиника по смехо и психотерапия). През месец април 2016г. започва работа като медицински клоун в детските отделения на МБАЛ Национална кардиологична болница, където работи и до момент.

През 2016г. завършва едногодишна обучителна и тренинг програма в областта на съвременния танц, разработена от Derida Dance Center, с преподаватели Живко Желязков и Мария Гезенчова.

Има редица сценични участия във фестивали, театрални проекти и концерти като актриса, танцьор и мим. Бивша състезателка по художествена гимнастика. Владее испански и английски език. Изучава руски език.

От 2016г. е артист-изпълнител в Танцов спектакъл „S INNER”, отличен с награда ИКАР 2017г., реж. Живко Желязков.

2016/2017г. е финалист в инициативата Промяната на Фондация Промяната/ Reach for Change-Bulgaria/ и Нова Броудкастинг Груп с проекта „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“, сдружение „Метаморфози“.

2016г. печели номинация в проекта на Дарик радио – „40 до 40“.

През 2017г. прави своя дебют като режисьор на Танцово-пантомимен спектакъл „Забвение“, вдъхновен от „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски, който влиза в програмата на Дерида Денс Център сезон 2017/2018г.

2017г. е номинирана от списание Грация за „Жена на годината“.

От 2017г. води занимания по Театър-терапия в Център по психично здраве „Проф. Н. Шипковенски“, гр. София.

През 2017г., заедно с Ива Лапатова, режисира и участва в авторския им детски невербален сепктакъл „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“.

За Янита театърът е магия, лекарство, възпитание за вкус към естетиката, начин на живот. А най-голямата й страст е в частност пантомимата и невербалният театър. “Пантомимата е изкуство за целия свят, една и съща пантомима може да бъде изиграна по цялото земно кълбо и всички ще я разберат“ – Александър Илиев.

Вярва, че “Успехът не е ключът към щастието, а щастието е ключът към успеха. Ако обичаш това, което правиш, ще бъдеш успешен.” А. Ш.Ива Лапатова

Изпълнителен директор

Мейл: ivalapatova@metamorfozi.org

Ива започва своите сценични изяви, когато е само на 4 години. През 2016г. завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ специалност Театър на движенето – Пантомима, също в класа на Александра Хонг, а през 2017г. защитава магистърска степен в ЮЗУ „Неофит Рилски“, гр. Благоевград, специалност Хореографка Режисура. В момента следва докторантура специалност Хореография. Ива е убедена, че смехът е най-истинското и безотказно лекарство и смята че „Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му“.

Владее различни театрални средства и техники като слово, клоунада, уличен театър, съвременен танц и др. Има опит в обучението на деца в сферата на театъра и танците. От 2014г., заедно с Янита Кирова, е създател,преподавател и ръководител на Школа за пластически театър „Училище за щастие“ към „Читалище Алеко Константинов-1897“, гр. София. В тяхното „Училище за щастие“ всички се учат взаимно един от друг – Янита и Ива учат децата как се прави пантомима, а децата учат тях как да бъдат щастливи J „Няма по-добри учители по Щастие от децата!“ – казва Ива.

През пролетта на 2015г. Ива печели Стипендиантска програма към Фондация „Св. Св. Константин и Елена“, гр. Варна, за проект „С изкуството да сътворим усмивка“, ориентиран към деца, лишени от родителски грижи. С екипът й, който включва деца от ЦНСТ „Иван Вазов“, гр. София, създават спектакъл „Мимски и клоунски истории и разкази“, който се изиграва както на Софийска сцена, така и в гр. Варна.

През 2015г. преминава през едногодишно обучение за медицински клоуни в УМБАЛСМ Пирогов, с ментор Николай Николаев- Бате Николай (д-р Коко от Клиника по смехо и психотерапия). През месец април 2016г. започва работа като медицински клоун в детските отделения на МБАЛ Национална кардиологична болница, където работи и до момент.

2016/2017г. е финалист в инициативата Промяната на Фондация Промяната/ Reach for Change-Bulgaria/ и Нова Броудкастинг Груп с проекта „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“, сдружение „Метаморфози“.

2016г. печели номинация в проекта на Дарик радио – „40 до 40“.

2017г. е номинирана от списание Грация за „Жена на годината“.

От 2017г. води занимания по Приложна арт-терапия в Център по психично здраве „Проф. Н. Шипковенски“, гр. София.

През 2017г., заедно с Янита Кирова, режисира и участва в авторския им детски невербален сепктакъл „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“, разказващ на малки и големи, че не е толкова страшно, ако се наложи да попаднем в болница и че лекарите не са врагове, а са там, за да ни помогнат. Спектакълът влиза в редовната програма на сезон 2017/2018г. на Театър „Сълза и смях“.

Ива казва, че никога няма да спре да твори, никога няма да спре да мечтае и да се бори за мечите си. А помощта смята тя, че ще дойде в най-точния момент. Дори и сега тя вече са заобиколена от прекрасни хора, които я подкрепят по всевъзможни начини.Станислава Маркова

Художник

Станислава специализира в областта на текстила и текстилното изкуство по време на цялото си образование, но също така проявява интерес към театралната сценография и фотографията.

През 2008 г. участва в програмата „Еразъм” за обмен и обучение на студенти и заминава за три месеца в Голуей, Ирландия. Участва в различни уъркшопи, както и съвместно организиране на изложби и създаване на общи художествени творби в България и Китай. През 2010г. завършва бакалавърска степен, а през 2012г. – магистърска степен в Национална Художествена Академия, гр. София, България – специалност Текстил. През 2016 завършва магистърска степен в Китайската Художествена Академия, гр. Хангжоу, Китай – специалност Нишково изкуство и пространство. През 2017 е костюмограф на Танцово-пантомимен спектакъл “Забвение”, режисьор и хореограф Янита Кирова. А следващият й проект като сценограф и костюмограф е детският невербален сепктакъл „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“.