Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи

 

Последвайте „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи” във фейсбук!

За проекта

В „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“ говорим за един по-различен вид клоуни, чиято сцена не е циркът или театърът, ами детските отделения в болниците в страната.

Това са така наречените Медицински клоуни. Те не са само актьори, които слагат червения нос, обличат се весело и идват в болницата да забавляват децата. Освен да помагат за подобряване на емоционалното състояние на хоспитализираните деца и техните родители, тяхната основна задача е да асистират на лекарите и сестрите по време на медицинските процедури, които могат да причинят болка и стрес. Присъствието на клоуните в тези ситуации намалява притеснението на пациентите и помагат на докторите по-лесно да вършат работата си.

Когато децата попаднат в среда, различна от тяхната обичайна, далече от приятелите и семейството си, далече от игрите, тогава идват медицинските клоуни, възвръщат усмивките и карат децата да забравят поне за малко болката и страха.

Смехът

Смехът е основното лекарство, което използват медицинските клоуни в своята смешна лечебница.

„Който се смее, оздравява, а който е здрав, като теб – защото ти си здрав, става два пъти по-силен.“, казва Бате Николай – проф. д-р Коко от Клиника за смехо и психотерапия към УМБАЛСМ Пирогов.

Научно доказано е, че смехът намалява производството на стресови хормони – кортизон и адреналин и в същото време стимулира отделянето на ендорфини, които от своя страна повишават кислорода в кръвта, ускоряват сърдечната дейност, намаляват кръвното налягане и укрепват имунната система.

Дейност

Клоуните от „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“ посещават детските отделения в  МБАЛ „Национална Кардиологична Болница“, като посещенията са регулярни и се случват два пъти в седмицата.

Клоуните посещават всяка стая в отделенията и прилагат смехотерапия чрез средствата на театъра, клоунадата, пантомимата, фокуси, игри, изработване на фигурални балони, подаръци, оцветяване на книжки и театрални етюди на теми свързани с правилното хранене и здравословния начин на живот.

Цели и мисия

Актьорите от „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“ смятат, че има една по-силна светлина от тази на прожекторите и тя идва от очите на децата! И докато светлината на прожекторите понякога може да те заслепи, то светлината, която излъчват очите на децата, никога няма да стори това.

Главната цел на проекта е да обучи и вгради професионални медицински клоуни в болниците в България и да стандартизира клоунската терапия като разпознаваема парамедицинкса професия в страната.

Малко факти

Медицинската клоунада възниква през 80-те години в САЩ, когато Доктор Хънтър Кампбъл „Пач“ Адамс слага червения нос, облича се като клоун и започва да носи радост и усмивки както на болни, така и на деца-сираци и здрави деца.

В Израел пък актьорът Давид Бараши създава цяла система за обучение на медицински клоуни и назначаването им после в медицинските заведения в страната. Медицинските клоуни там са задължителна част от екипа на болницата.

От август 2015г. болниците в провинция Буенос Айрес се задължават със закон да назначават клоуни в педиатриите си като допълнителна терапия, която повдига настроението на хоспитализираните деца, на техните родители и на медицинските екипи.

В Пирогов съществува клиника за смехотерапия и психотерапия. Тя е създадена от Проф. Д-р Коко (Николай Николаев) и доц. Д-р Роко (Марин Неделчев).

Медицински клоуни работят в детските отделения още в Перу, Великобритания, Швейцария, Русия и др.