Школа за пластически театър „Училище за щастие“

Последвайте Школа за пластически театър “Училище за щастие” във фейсбук!

Дейност

В “Училище за щастие” децата ще се занимават с пластиката на тялото като театрално средство, с пантомима, с актьорско майсторство, което е неделима част от невербалния театър. Не изключваме и ползването на слово, където е необходимо. Децата ще се учат още на съвременни танцови техники и не на последно място ще овладеят плата и маската и ще ги превърнат в свой партньор или част от себе си, в обкръжаваща среда, в приказно същество.

За Пантомимата

Пантомимата ( от гръцки – пантомимос – подражаващ на всичко) е театрално средство, в което художествения образ се изгражда без думи, жестове и ритмични движения.

Пантомимата няма граници, на първо място що се касае до езика. Това е изкуство за целия сват, една и съща пантомима може да бъде изиграна по цялото земно кълбо и всички ще я разберат.
Няма граници на въображението, като в света на приказките. Пантомимата е приказно изкуство. Мимът може да изиграе всичко – дървото, вятъра, птицата, отваряща се врата, пътен знак, слънцето. Един мим може да изиграе новородено бебе и докато се обърне вече да е възрастен човек. Всичко, всичко, за което може човек да се сети.
Пантомимата не ограничава откъм време и пространство. Мимът има своя машина на времето, своето тяло и своето въображение. Може да преплува през реки, морета, океани, да играе в паралелни светове и пространства, да прескочи до Африка и след секунди вече да е на Северния полюс. Само с няколко пантомимни техники и много въображение.
Тя не се влияе от драматургичен текст, не трябва да се придържаме към такъв. Развива творческото мислене на хората, които се занимават с нея. Мимът сам пише своя сценарий.
Тя е движение, здраве. Тялото винаги е в добра форма и кондиция. Развива движенческата култура на тялото. Координация. Стойката, походката. Това е синтез между актьорско майсторство, танци, сценичен бой, комедия дел арте и много други направления.

Къде и кога

Репетициите се провеждат всяка неделя от 14:00 до 16:00 часа в Народно читалище „Алеко Константинов 1897“ гр. София, ул. „Оборище“ 73.

Школата приема деца на възраст от 5 до 16г.

Такса за участие: 48 лв. на месец.

Участия

Всяка година децата получават покана за участие в коледните спектакли на читалището. Именно на тази сцена те правят своите първи стъпки в пантомимата.

През месец април 2015г. „Училище за щастие“ показа своя първи авторски спектакъл „Малките големи мимове“ на сцената на Ателие „Пластелин“ във фестивала „Джобен фест“ гр. София.  На  23 октомври 2015г. школата получава покана за участие във вечер посветена на 25-годишнината на „Руски клуб“ в „Руски Културен Информационен Център“ гр. София. През месец юни 2016г. школата завърши своя сезон с авторския пантомимен спектакъл „Чудесата на България“.

Мисия и цели

Вратите са отворени за всички. Школа за пластически театър „Училище за щастие“ цели да развива пантомимата в България, като почнем от най-малките. Тя е била широко разпространена в миналото и нека не губи своето бъдеще. Сценичните изкуства помагат на децата да освободят съзнанието си, да станат по-уверени, да се държат по-свободно пред обществото, да бъдат здрави и винаги в добра форма. Ние винаги ще мечтаем, творим и играем на сцената. Нашите успехи няма да спрат до тук.

Преподаватели

Янита Кирова
Ива Лапатова

Контакти: uchilishtezashtastie@gmail.com