“Забвение” – премиера на танцово-пантомимен моноспектакъл на 17 и 18 март

Предпремиера: 17.03.2017, 20 часа, Derida Dance Center (бул. Сливница 245)
Премиера: 18.03.2017, 20 часа, Derida Dance Center (бул. Сливница 245)
Билети: http://www.derida-dance.com/qs/bg/component/seminar/.

На 17 и 18 март 2017 г. в Derida Dance Center (бул. Сливница 245) ще има премиера танцово-пантомимният моноспектакъл “Забвение”. Представлението е дебют за режисьора и хореограф Янита Кирова и е вдъхновено от класическото българско произведение “Приказка за стълбата” на Христо Смирненски. Чрез езика на танца и пантомимата “Забвение” интерпретира вечните дилеми за човека и неговата съдба, така както те биват усетени и преживяни от младия и вдъхновен екип на спектакъла.

“Вървейки по своята стълба на живота, хората забравяме много често откъде сме тръгнали и кои сме били. Понякога болезнено силно, дотолкова, че се срамуваме от корените и миналото си. Забравяме близките на нас хора и тези, с които сме израснали. Забравяме дома си. Забравяме да бъдем естествени и се превръщаме в лъскави кукли.”, споделя режисьорката.

„Когато бях малка всяка сутрин цялата къща миришеше на прясно сварено кафе…Всяка сутрин татко правеше кафе на мама. А нямахме много. Това ми носеше усещане за уют, семейство и любов. Единствено току-що свареното кафе е способно да разнесе аромата си из цялата къща. Онази миризма…”

В началото е домът. А после?

„Забвение” излиза извън зоната на семейния комфорт и влиза в съзнанието на съвременния човек, за да върви с него по стъпките му. Представление за пътищата, които избираме, и изборите, които ни променят. За хората, които искаме да бъдем, и хората, които забравяме да бъдем, в устрема си напред. Напред, но на каква цена? „Забвение” изследва загубата на идентичност, саморазрухата и обезличаването, в стремежа за повече, тук и сега. Замисля ни за неосъзнатите трансформации на личността и ни изправя лице в лице с човека в лъскавото огледало.

Режисура и хореография: Янита Кирова, участва: Симона Тодорова, асистент-хореограф: Ива Лапатова, сценография и визуална среда: Моника Иванова и Ивайло Ангелов, музика: Константин Ангелов, костюмография: Станислава Маркова, фотография и дизайн: Беатрис Бочева, реклама и комуникации: Александра Димитрова, драматургичен консултант: Венелина Петрова.

Спектакълът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” и със съдействието на Derida Dance Center, Столична община, Драматичен Театър – Ловеч, Къща за гости „Старият Ловеч“, New Level Communication.

Tagged as: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *